пʼятниця, 29 травня 2020 р.

Свято Останнього Дзвоника

                                                                                                                
                                                                        

Сьогодні в школах України пролунає "останній дзвінок"


Правда, цьогоріч свято останнього дзвони пройде у незвичному онлай-форматі.
Сьогодні, 29 травня, у більшості шкіл України пройде "Останній дзвоник", однак цього року він пройде не як завжди, а в режимі онлайн. Деякі школи вирішили, що карантин не стане на заваді і придумали свої оригінальні варіанти святкування закінчення навчального року у школах.  У Міністерстві освіти раніше повідомили, що ч ерез продовження карантину, дистанційні заняття триватимуть аж до 29 травня. Далі учні підуть на канікули. Свято останнього дзвоника та випускні вечори в міністерстві порадили не проводити.

Проте за час дистанційного навчання ми уже звикли до онлайн-форматів спілкування. Тож у багатьох школах України проведуть останні святкові уроки в Zoom, дехто постарався і заздалегідь підготував міні-фільми про школу, клас і закінчення навчального року 2019 - 2020.  Нагадаємо, через пандемію коронавірусу і запроваджений через неї карантин з 12 березня навчання у школах проходили дистанційно. На українському телебаченні та офіційних каналах Міносвіти в Youtube тривала Всеукраїнська школа-онлайн. Як повідомляв УНІАН, раніше у МОН заявили, що вчителі восени пройдуть з учнями матеріал, який припав на карантин. 
За даними Міносвіти, до 1 липня має бути завершений навчальний рік; до 15 червня школи завершують оформлення: свідоцтв про здобуття базової середньої освіти; свідоцтв досягнень та табелів навчальних досягнень; упродовж червня школи на педагогічних радах розглядають питання про переведення учнів до наступного класу. 
"Випускники 11-х класів отримають документ про здобуття освіти після завершення ДПА у формі ЗНО. Якщо учні 1-8, 10 класів не планують навчатися в іншому закладі освіти, школи надсилають копії документів учням електронною поштою, а оригінали документів видадуть у вересні 2020-2021 навчального року", - розповіли у відомстві.



четвер, 21 травня 2020 р.

ДЕНЬ ВИШИВАНКИ



День Вишиванки 2020: історія свята та цікаві факти
Травень багатий на свята і вихідні дні. Яскравою намистиною у низці травневих святкувань виглядає день вишиванки. Це одне з небагатьох свят не державного та не релігійного характеру. Простий флешмоб студентів перетворився на могутній патріотичний рух серед українців усього світу.Як пояснюють самі організатори, мета свята — нагадати, що вишиванка є своєрідним унікальним кодом українського етносу з зашифрованими оберегами, символами та знаками. А вишиті сорочки, спідниці, сукні сучасним легіням та красуням пасують так само, як і 300 років тому їх пращурам.
Ідеї, як можна провести свято день вишиванки
  • флешмоб до дня вишиванки. Наприклад, зняти коротке відео, де кожен із ваших знайомих заспіває по рядку пісні “два кольори”. Змонтуйте відео та продемонструйте вокальні дані, відмінний настрій та патріотичні запал усьому світу;
  • сімейну фотосесію. Для цього заздалегідь замовте вишиванки для родини на сайті й підберіть локацію. Це може бути садок на дачі, музей під відкритим небом або просто прогулянка містом. Різноманіття моделей вишиванок дозволяють підібрати вбрання для людей будь-якого віку та комплекції;
  • день в колі родини на святі в день вишиванки. Пара чи родина з дітками в одному сімейному образі викличе фурор серед знайомих, а ваші знімки точно прикрасять шпальти місцевих газет.
Коли потрібно святкувати день вишиванки
День вишиванки в Україні немає фіксованої дати. Щороку святкування припадає на третій четвер травня (будній день). Колективи, родини змагаються за звання кращих у своїх вишиванках. Це патріотичне змагання розпочалось у 2014 році, коли вперше провели всеукраїнський фотоконкурс «Моя родина у вишиванці». До організаторів свята надсилали світлини не лише з міст і сіл України, а й з 8 країн світу: Канади, США, Італії, Німеччини, Франції, Росії, Румунії, Португалії.
У 2020 році на вулицях побільшає людей у вишитих сорочках, сукнях, спідницях, туніках 21 травня у День української вишиванки. Та що там люди. У день вишиванки в Україні вишитим строєм вбирають навіть пам’ятники. Так, у 2016 році вишиті сорочки приміряли на себе скульптура Либіді та Засновникам Києва на Майдані Незалежності. Тематичним декором у вигляді стрічок з червоно-чорними візерунками, гуцульськими мотивами прикрашають автівки, будинки, домашніх улюбленців, валізи та сумки.
День вишиванки історія
Міжнародний день вишиванки зародивсь ще у 2006 р. Тоді чернівецькі студенти вирішили разом прийти на пари у вишитих сорочках. Ініціативу студентки Лесі Воронюк спершу підтримали десяток друзів та пару викладачів. А вже наступного року до дня української вишиванки долучились вузи та колективи не лише Чернівців та області, а всієї України. Патріотичне свято охоче підхопила українська діаспора. Зараз всеукраїнський день вишиванки став міжнародним святом, яке відзначають понад 50 країн усього світу.
Карантин — не привід день вишиванки у 2020 році провести нудно. Навпаки, купа вільного часу та креативні ідеї створять феєричний настрій та поповнять сторінку в інстаграмі яскравими фото. Отже, цьогоріч 21 травня можна провести:

середа, 20 травня 2020 р.


Дуже часто в сучасних сім’ях через те, що чоловік і дружина протягом дня багато часу приділяють роботі, дітям, телевізору, інтернету, хобі і т.д., наодинці подружжя проводять всього близько 4 хвилин в день.
Міжнародний день сім’ї встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році і відзначається щорічно 15 травня (резолюція A/RES/47/237 від 20.09.1993 р.). Встановлення цього дня покликане звернути увагу громадськості різних країн на численні проблеми сім’ї. На думку Генерального секретаря ООН Кофі Аннана, коли зневажаються основні права однієї сім’ї - єдність всієї людської сім’ї, членами якої вони є, перебуває під загрозою. Будучи одним із основних інститутів суспільства, першою сходинкою соціалізації людини, сім’я розвивається та видозмінюється разом із навколишнім світом, по-своєму реагуючи на вимоги часу, відповідаючи на громадські потреби і сама формує їх.
Сім’я як основний елемент суспільства була і залишається берегинею людських цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку. Завдяки сім’ї міцніє і розвивається держава, зростає добробут народу!
У всі часи по відношенню держави, а також по становищу сім’ї в суспільстві судили про розвиток країни. Це тому, що щасливий союз сім’ї і держави - необхідна запорука процвітання і добробуту її громадян.
З сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Вона - джерело любові, поваги, солідарності та прихильності, то, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина. Благополуччя родини - ось мірило розвитку і прогресу країни.